Bara hjälpa till där

SD’s populäraste argument är att det är mer humant att hjälpa personer på plats i deras egna länder. Här kommer några av mina motargument.

Ekonomiskt argument: Vi hjälper till med ett flyktingläger, men så länge inte konflikten som driver människor på flykt löses är det inte billigare. Kostnaden kommer bestå år efter år tills dess att det råder stabilitet i området igen. Någon som blir hjälpt här kommer efter några år bidra till Sverige med skattepengar.

Humanitärt argument: En homosexuell person kan bli avrättad om de visar sin kärlek öppet i vissa länder. Inget vi kan göra där ändrar det tillräckligt snabbt. Här däremot kan de få gifta sig och vara öppna med vilka de är.

Ett logistiskt argument: Nästan alla som flyr stannar i grannländerna. Någon procent kommer till Europa och nästan inga kommer till Sverige. Orsaken till att vi anser att så många kommer hit beror på de extrema mängderna på flykt.

Ett cyniskt argument: En människa som klarat av att fly från en krigszon, via ett flyktingläger. Igenom hela Europa till Sverige måste vara en fantastiskt driven människa. Tänk om vi kunde låta dessa drivna personer hjälpa oss att bygga landet bättre med deras drivkraft.

Ett solidariskt argument: Vi är alla människor på detta jordklot. Vi är alla av samma art. Vi har ett gemensamt ansvar för hela världen. Om några ställer till det på en plats har vi alla ett ansvar efter vår bästa förmåga att hjälpa till. Vi har en stor förmåga idag.

Ett politiskt argument: Vi har länge hjälpt till med bistånd i andra länder. De som kommer hit är de som inte kan stanna kvar.

Biståndspolitiken finns redan och den har funnits länge. Frågan som SD tar upp är egentligen: Stoppa invandringen, sluta hjälpa de som inte kan stanna kvar trots vår biståndspolitik. Låt folk bli förföljda och dödade för tro, sexuell läggning och felaktiga politiska åsikter. Det är bara vår levnadsstandard som betyder något.