En utsatt Stockholmare

Jag växte upp i Stockholm och valde att flytta till Kiruna i tre år efter gymnasiet. Orsaken var en utbildning som jag ville gå. Aldrig hade jag trott att det skulle vara så utsatt att vara Stockholmare i Kiruna!   På den tiden låg det ett regemente i Kiruna där de som gjorde lumpen som fjälljägare hade sin utbildning. De var för det mesta Stockholmare direkt från gymnasiet med en attityd att de var de tuffaste och hårdaste killarna i Sverige. Kombinera det med stora mängder testosteron och alkohol så många fredagar de kunde så hade man en situation där alla Kirunaborna trodde att ALLA Stockholmare söp och betedde sig som svin.

Jag var noga med att prata med Kirunabor i minst tio minuter innan jag avslöjade att jag kom från Stockholm och jag fick alltid höra: Men du beter dig ju inte som en 08! Men eftersom jag redan hade visat att jag inte var som ALLA ANDRA 08:or blev jag accepterad och välkomnad. Jag hamnade aldrig i bråk på dansgolvet och vakterna som kände mig efter ett tag skulle aldrig tagit för givet att jag var orsaken till ett bråk om jag hade hamnat i ett. Trots att jag var från Stockholm.

Jag möttes av denna reaktion varje gång jag lärde känna någon ny. Jag har även mött liknade reaktioner p.g.a. mitt yrke. Under studietiden jobbade jag extra som konduktör på Saltsjöbanan. Gång på gång möttes jag av åsikten att jag inte kunde vara intelligent bara på grund av mitt yrke.

Att ha förutfattade meningar om hur personer är bara på grund av varifrån de kommer eller vad de arbetar med är farligt. Jag har alltid kunnat rycka på axlarna åt det hela. Men tänk efter hur det skulle kännas att hela tiden mötas av misstro bara för att du kommer från ett annat land eller har en uttalad tro som inte delas av majoriteten.

Jag har vänner som är judar, muslimer, homosexuella, datanördar, medeltidsfantaster, moderater och vänsterpartister. För att nämna några få grupperingar. Alla har hört till grupper som dras över en kam där fördomar och nidbilder sprids över landet. Alla grupperingar jag stött på har haft rötägg inom sig, men att döma ut alla muslimer eller kristna för att det finns terrorister som säger sig göra sina terrordåd i sin religions namn eller ignorera alla moderater för att de vill att Sverige ska styras på ett annat sätt än jag anser är det bästa skulle ha gjort mitt liv fattigare.

Så om du har fått för dig att ALLA personer från en viss grupp är på ett visst sätt, ta dig då tiden att lära känna någon och bli överraskad över hur fel din bild har varit. När det kommer till kritan vill (nästan) alla människor alla andra väl.